Erling SørvinIMG_0424

Helt usædvanligt selvbyggerhus i spændende moderne design

 

 

 

Husets grundkonstruktion

Arkitekt Erling Sørvin er ved at lægge sidste hånd på et usædvanligt selvbyggerhus i Hellested.

Det er en bindingsværkskonstruktion, men kraftigt egetømmer er erstattet af slankere rustfri firkantrør, og bindingsværket befinder sig inde i varmen bag skraldglasuld isolerede kassetter af regler og krydsfinér, alt af grantræ.

Materialer

Gran; fordi det har lukkede porer og derfor ikke behøver giftig imprægnering når facaden udføres i sildebensmønster.

Rustfrit stål, fordi det, trods høj fremstillingsenergi, bliver bæredygtigt når det gives genbrugeligt design i kun 3 slags dele:

Konstruktion

En søjle/stolpe i modulmål 3 m + en ranke/skråbånd i modulmål 2,121 m (= 3 m divideret med kvadratroden af 2) + en ters/rørstump på 0,240 m, der i sæt af 12 danner de nødvendige knudepunktsforbindelser i 3 dimensioner.

Den rustfri rumramme (spaceframe) er i 20 punkter boltet til en 30 tons betonplade uden randfundament til frostfri dybde.

Betonpladen hviler i stedet på 22 cm ekspanderet polystyren, som er ført 1 meter uden for bygningen for at opnå frostfrihed.

Grundplan og rumindretning

Grundplanen er 160 m2; en langstrakt ottekant der rejser sig de tilladelige knap 8,5 m i højden, med 7,5 m til loftet indvendigt.

Arkitektonisk er temaet et prægtigt storrum med hytteagtige birum langs den ene side (soverum, bad/toilet, bad/bryggers)

Oven på birummene er der en langstrakt (biblioteks + sove)hems med god udsigt over frie marker mod nord.

Med et køkken/alrum på 104 m2 er der for 2 pensionister ikke behov for opdeling, men 3 til 4 rum mere kan bekvemt indrettes.

Vinduer/døre blev som et eksperiment udført i polycarbonat i stedet for glas. Det duede ikke og er nu suppleret med 3 lag glas.

Vedvarende energi

Opvarmning ved en luft-til-luft varmepumpe; ideelt trækfri ventilation i det højloftede rum. Udedelen anbragt fri af bygningen.

Varmt vand via elvandvarmere anbragt tæt på tapstederne. En elektronisk kalkknuser sørger for kontinuerlig afkalkning af rør.

Tykke rør/slanger sørger for komfortabelt højt vandtryk overalt. – Masser af stikkontakter, herunder enkelte radiofjernstyrede.

Tilgængelighed

Man er velkommen til at bese bygningen på Bygaden 5 i hellested, 4652 Hårlev; ring på 21 90 26 07 eller skriv til soervins@gmail.com

Huset er et udviklingsprojekt ud fra de nyeste erfaringer

Efterskrift: Bygningens bærende rustfri struktur blev revideret og brugt til en vellykket 230 m2 villa i 2 etager nær Hillerød,

nu med knudepunkter i støbejern og helt uden beton (stålsøjlefundamenter). Men mange besøgende i disse to bygninger synes at knudepunkterne er klodsede, for store.

Det er nu lykkedes at udvikle systemet med knudepunktforbindelserne skjult i rørenes indre, så strukturen bliver mere elegant.

Men denne version er relativt ny og endnu ikke blevet brugt…

Helt usædvanligt selvbyggerhus i spændende moderne design
Bygaden 5
Hellested Stevns 4652
Denmark