IMG_0154

Vugge Til Vugge certificeret virksomhed

 

 

KALK A/S

Hos KALK A/S er vedvarende energi og omtanke for miljø og medarbejdere ikke noget man bare taler om. Det har blandt andet udmøntet sig i, at virksomheden er blevet Vugge til Vugge certifikeret (Cradle to Cradle – C2C)

En Vugge Til Vugge certificering indebærer at den pågældende virksomhed fabrikerer produkter, der er ansvarlige på flere områder. Virksomheden bliver vurderet på:

  • Materialesundhed
  • Materialegenanvendelse
  • Vedvarende energi
  • Forvaltning af vandresourcer
  • Social ansvarlighed

For mere dybdegående information om certificeringen kan man læse videre på bl.a. disse hjemmesider:

https://da.wikipedia.org/wiki/Vugge_til_vugge

http://vuggetilvugge.dk/cradle-to-cradle-certificering/

Det årlige forbrug af energi på virksomheden er 180.000 kwt, hvilket er inklusive brugen af gas (biogasforbruget er omregnet til kwt efter gængs standard). I dag dækkes forbruget af:

  • To husstandsvindmøller på 25 Kw generatorer, der producerer 2×50.000 Kwt pr. år. Møllerne har kostet 800.000 kr. pr. stk. fuldt installeret. Eventuel overskydende strøm sælges til nettet for 1,5 kr./Kwt. Denne ordning gjaldt ved opførelsen i 2015 og 20 år frem. (Yderligere oplysninger om vindmøllerne kan ses hos Solid Wind Power: http://www.solidwindpower.com)
  • Biogas , efter samme princip som “grøn el”, dvs. at ØRSTED forpligtiger sig til at indkøbe biogas svarende til den mængde naturgas som virksomheden forbruger.

 

 

På sigt ønsker virksomheden at udfase gasforbruget til fordel for varmepumper (opvarmning af haller og lokaler.)

Virksomheden har derudover gjort tiltag til besparelser og har over en årrække skiftet al deres belysning til LED lys. Det har været en udgift  på ca. 250.000,- kr, og man forventer at investeringen er tjent ind på mellem to og fem år.

For yderligere at mindske virksomhedens CO2 aftryk, kører den tekniske chef i en elbil.

Processen med at etablere husstandsvindmøllerne har taget et par år, og har skullet igennem kommune- og lokalplanlægning, foruden klager fra naboer og en tur igennem Naturklagenævnet. Møllerne er placeret langt over 200 m til nærmeste nabo, og der har ingen klager været efter opførelsen.

Det er muligt at besøge virksomheden, blot skal man aftale besøget først. Kontaktoplysninger kan findes på deres hjemmeside: KALK

Her kan man også læse mere om selve virksomheden.

 

 

Vugge Til Vugge certificeret virksomhed
Bredeløkkevej 12
Holtug Stevns 4660
Denmark